Hautajaiskukkien etiketti hautajaisvieraalle

Hautajaiset ovat usein yllättävä tilaisuus, ja jokaisella hautajaisvieraalla ei ole kokemusta taikka muistikuvaa kuinka kukkien suhteen hautajaisissa toimitaan. Kerromme tässä kirjoituksessa, kuinka valitset hautajaiskukat, sekä kuinka menettelet kukkien kanssa hautajaisissa.

Hautajaiskukkien valinta

Hautajaiskukille on paljon erilaisia nimiä, jotka voivat luoda hämmennystä kukkien valintaan. Käytännössä hautajaisvieraana hautajaiskukiksi hankitaan joko perinteisempi kahvaan tehty hautavihko tai vaihtoehtoisesti hautakimppu. Myös yksittäistä kukkaa voidaan käyttää vaikkapa harsokukalla, erilaisilla kauniilla heinillä ja vihreillä lehdillä koristeltuna.

Hautajaiskukkien valinnassa saa ja tulee käyttää persoonallisuutta, onhan kyseessä henkilökohtainen viimeinen tervehdys edesmenneelle. Valitse hautajaiskukat sekä kukkien väri vapaasti parhaaksi näkemälläsi tavalla.

Hautavihko

Kukkalaite, hautavihko, hautalaite, surulaite, suruvihko. Kaikki tarkoittavat samaa asiaa, joka on hautakahvaan tehty kukka-asetelma. Kahvasta kukkalaitetta on helppo kantaa ja laskea. Hautavihkon muoto on yleensä pisaran mallinen, joskus pyöreän.

Hautakimppu

Hautakimppu on hautajaisiin, hautakimppu tehdään joko pisaran mallisena tai pyöreän mallisena. Suurin ero hautavihkoon on, että kimpusta puuttuu kantamista ja asettamista varten laitettu hautakahva.

Muistolause

Hautajaiskukkien mukaan siunaustilaisuuteen kuuluu kortti, jossa on viimeiset muistolauseet, niin kutsuttu muistovärssy, läheiselle tai tuttavalle. Lähiomaiset käyttävät myös nauhoja mihin tekstaamme kauniisti kultatussilla kangasnauhoihin halutun värssyn.

Kukkien kanssa hautajaisissa

Kun hautajaiskukat on valittu ja tilattu, on hyvä hetki muistella kuinka kukkien kanssa menetellään hautajaisissa. Alla hieman ohjeita hautajaisten kulkuun ja kukkien laskemiseen liittyen.

Hautajaisiin saavuttaessa

Ennen tilaisuuden alkua kirkossa tai kappelissa poista ylimääräiset pakkausmateriaalit hautavihkosta, hautakimpusta tai yksittäisestä kukkasesta. Yleensä suojana käytetään läpinäkyvää sellofaania tai kevyesti laitettua paperia kukkien ympärillä.

Kukkien laskeminen

Laskun aloittaa normaalisti lähiomaiset, jonka jälkeen muut vieraat käyvät laskemassa kukat ja jättämässä viimeisen tervehdyksen. Yleensä lähisukulaiset laskevat kukat oikealle puolelle, muut vasemmalle. Tarvittaessa kukkien asettelussa voi joustaa että kukkia on tasaisesti molemmin puolin.

Surukukat voi laskea yksin tai isommalla joukolla, vaikkapa perhekunnittain. Muistovärssy luetaan kukkien laskemisen yhteydessä. Halutessasi voit tehdä kukkien laskun myös hiljaisuudessa. Voit koskettaa arkkua. Lopuksi hetken hiljaisuus arkun äärellä, ja tervehdys lähiomaisille hillityllä nyökkäyksellä.

Hautaamisen yhteydessä

Hautaansiunaamisen lopussa kukkalaitteet kerätään pois arkun ääreltä ja kukat otetaan mukaan surusaattoon. Hautaan voi heittää yksittäisiä kukkia, sekä muistokukat lasketaan kannen laskemisen jälkeen vapaasti haudalle.

Jos kyseessä on uurnahautaus, kukat viedään yleensä tulevalle hautapaikalle, tai vaihtoehtoisesti muistelupaikalle. Siunaustilaisuudessa kukat lasketaan akun äärelle, ja lopuksi joko omaiset, kirkon tai kappelin henkilökunta kerää hautavihkot ja hautakimput sekä yksittäiset kukkaset.

Omaiset vievät kukat joko sukuhaudalle, sukulaisen haudalle tai puolison haudalle. Joskus omaiset saattavat viedä kukkatyöt kotiin.

Tilaa hautajaiskukat verkkokaupasta

Tämän opastuksen jälkeen on hyvä aika valmistautua hautajaisiin ja tilata hautajaiskukat valmiiksi. Verkkokaupastamme löydät kattavan valikoiman kukkavihkoja sekä surukimppuja hautajaisvieraan kukiksi.

Jos olet järjestämässä hautajaisia lähiomaisena, ota meihin yhteyttä, niin autamme sinua hautajaiskukkien valinnassa ja valmistetelussa parhaan osaamisemme mukaan.